Sunday, March 21, 2010

54 הרוגים בפקיסטן בארבע תקריות שונות; טרוריסט בכיר חוסל בסומליה; 800 מיליארד דולר עלתה המלחמה בעיראק. 60 טילי קסאם נורו לעבר ישראל מאז תחילת 2010.

פקיסטן: בארבע תקריות שונות שאירעו בפקיסטן ב-20 במרס 2010 בצפון-המדינה נהרגו לפחות 54 בני-אדם ועוד כ-100 נוספים נפצעו. חלק מההרוגים נפגעו בהתקפה אווירית של חיל-האוויר הפקיסטני. כוחות-הביטחון של פקיסטן מנהלים קרבות מתמשכים נגד פעילי טרור מארגון הטליבאן בסיוע אווירי של ארה"ב. בשל האזור ההררי המבודד, רק חלק קטן מהאירועים האלימים מובא לידיעת התקשורת. כמו כן, כוחות-הביטחון של פקיסטן מסרו שנעצרו 3 פעילי טרור שתכננו פיגוע משמעותי בפקיסטן. ארה"ב הקימה בסיס הדרכה צבאי לכוחות הפקיסטנים בעזרת 200 חיילים אמריקאים. כמו כן ארה"ב הקימה בסיסי מודיעין של ה-CIA באזור קראצ'י - משם מתנהלים החיסולים-הממוקדים הגורמים לאלפי הרוגים חפים-מפשע. על-פי הערכות אחדות, פקיסטן מבקשת מארה"ב סיוע כספי בסך של 35 מיליארד דולר. הרמטכ"ל הפקיסטני יצא לביקור רשמי לארה"ב ב-20 במרס 2010 כדי לדון על היקף הסיוע הצבאי הנדרש לכוחות הצבא. למרות שיתוף-הפעולה בין ארה"ב לפקיסטן ולמרות העזרה הרבה שארה"ב מגישה לפקיסטן, מדינה זו הפכה ל"מקלט בטוח" לארגוני טרור רבים הפועלים נגד האמריקאים באסיה. המודיעין הפקיסטני ממשיך לטפח ארגוני טרור הפועלים בקשמיר ההודית ובאפגניסטן. נקודת-ההנחה המרכזית של המודיעין הפקיסטני (ISI) היא שהאמריקאים בסופו של דבר יעזבו את אפגניסטן, ולכן כדאי לפקיסטן לשמור על קשרים הדוקים עם פעילים מרכזיים מארגון הטליבאן ומארגון אל-קאעידה.

רצועת-עזה: במהלך היממה האחרונה (20 במרס 2010) נורו עוד 3 רקטות קסאם לעבר ישראל מרצועת עזה. מאז תחילת השנה נורו לעבר ישראל 60 טילי קסאם. ב-18 במרס 2010 נהרג עובד-זר המתגורר בישראל מפגיעה קטלנית של טיל קסאם שנורה מרצועת-עזה. זהו ההרוג הראשון מאז שמבצע "עורפת יצוקה" הסתיים בינואר 2009. במהלך השנים האחרונות נורו לעבר ישראל כ-12,000 טילי קסאם מרצועת-עזה. בחמאס כבר מודים כי ירי הרקטות לעבר ישראל של הימים האחרונים נועד לערער את שלטון החמאס בעזה - ככה זה בתרבות הפוליטית הערבית.

סוריה: למרות היחסים החמים בין סוריה לארה"ב, סוריה עדיין מסייעת לטרוריסטים מאל-קאעידה לעבור בתחומה לכיוון עיראק. חלק מהמגויסים החדשים לאל-קאעידה מקבלים הכשרה צבאית בסוריה בסיוע
המודיעין הסורי. לאחר תקופה קצרה הם נשלחים לעיראק, לאפגניסטן, לסומליה, לתימן וללבנון. חלק מהמגויסים אף מגיעים לאיראן, שם הם נפגשים עם אנשי-קשר המסייעים להם להיכנס לעיראק ולהצטרף לגורמי טרור המזוהים עם מפלגת הבעת' העיראקית. לכאורה יש כאן סתירה, אולם שיתוף-הפעולה בין סוריה לאיראן נועד למעשה לערער בכל מחיר את היציבות בעיראק הנמצאת תחת החסות הצבאית האמריקאית. שיתוף-פעולה דומה הולך ומתרקם גם בתימן בין גורמי טרור שיעים לבין גורמי טרור מאל-קאעידה במחוז סעדה, שבצפון-תימן, השוכן על הגבול עם סעודיה. אל הקלחת בתימן מצטרפים גם פעילי טרור סומליים מארגון "אל-שבאב" המזוהה עם ארגון אל-קאעידה. כמו כן, סוריה ממשיכה לדחוק את הכורדים הנמצאים בתחומה לעבר עיראק.

סומליה: אחד מהמפקדים הבכירים של ארגון הטרור "אל-שבאב" המזוהה עם אל-קאעידה, נהרג בעת התנקשות מכוונת בחייו. שייח' דאוד עלי חסן חוסל בעיר קיסמאיו שבסומליה בעת שיצא מתפילה ממסגד מקומי ב-19 במרס 2010.

אפגניסטן: כוחות נאט"ו הלוחמים באזור מרג'ה באפגניסטן עדיין נתקלים בירי של צלפים מארגון הטליבאן. הטקטיקה של פעילי הטליבאן דומה למה שהתבצע בזמן הכיבוש הסובייטי בשנות ה-80 של המאה הקודמת: גם הפעם, כאשר הצבא האמריקאי כובש שטח מוגדר, פעילי הטליבאן מעדיפים לסגת להרים, ומשם הם מתכננים התקפה נגד הכובשים בתנאים נוחים יותר.

עיראק: ב-20 במרס 2003 החלה ההתקפה האמריקאית על עיראק שבעקבותיה הופל משטרו של סדאם חוסיין. מאז אותה שנה ועד לשנת 2010, המלחמה עלתה כ-800 מיליארד דולר לאוצר האמריקאי. המלחמה באפגניסטן עלתה עוד כמה מאות מיליארדי דולרים. ברחבי עיראק נפצעו 20 בני-אדם בתקריות טרור שונות שהתרחשו ב-20 במרס 2010.

הרשות-הפלסטינית: במהלך התפרעויות אלימות של צעירים בעיר שכם ב-20 במרס 2010, נהרג נער בן 16 מירי של כוחות צה"ל. מקורות ברשות הפלסטינית מסרו כי נער נוסף נפצע קשה.

סודאן: בקרבות שפרצו בין כוחות הממשלה לבין מורדים בצפון-מערב המדינה נהרגו לפחות 13 בני-אדם ב-19 במרס 2010. למרות דברי הרגיעה של ראשי השלטון בסודאן, מידי יום נהרגים עשרות אנשים, אולם רק חלק קטן מזה מגיע לידיעת התקשורת הבינלאומית. ב-20 במרס 2010 נודע שהקרבות נמשכים אולם לא נמסר על מספר הנפגעים.
==
מאת: ד"ר יוחאי סלע

No comments: